Het nieuws van vrijdag 3 maart 2023 (2024)

SchaatsenGoud voor Kok en diskwalificatie voor ploegenachtervolgsters op tweede dag WK afstandenDe ploegenachtervolgsters werden vrijdag aanvankelijk wereldkampioen, maar enkele minuten na hun overwinning werd het drietal gediskwalificeerd, omdat de enkel van Joy Beune zichtbaar was.
ColumnWie ‘polarisatie’ roept moet een rode kaart krijgenOpeens hebben rechtse politici een hekel aan ‘polariseren’, schrijft columnist Hassnae Bouazza. Maar „waarschuwen tegen polarisatie is een manier geworden om weerwoord en kritiek te smoren”.
TurkijeOppositieblok tegen Erdogan spat uiteenHet vertrek van de IYI Partij uit een alliantie van zes oppositiepartijen, verkleint de kans dat ze straks een front vormen tegen president Erdogan.
Westen waarschuwt China ‘rode lijn’ van wapenleveringen aan Rusland niet te overschrijdenDe Europese Unie gaat niet straffeloos toestaan dat China Rusland van wapens voorziet. Daarmee zou het land van Xi Jinping een „rode lijn” overschrijden, zei een topambtenaar van…
Analyse KroongetuigedealFouten van het OM in de zaak tegen Taghi? ‘Wij gaan stoïcijns door’Het Openbaar Ministerie kreeg deze week kritiek op hoe het omging met een kroongetuige. Maar de top van het OM laat die van zich afglijden.
Reportage Provinciale StatenIn Zuid-Holland voelen de Statenleden zich als een bokser met vastgebonden handenZeven maanden volgde NRC op de tribune het stikstofdebat van de provincie Zuid-Holland. Vergeefs wacht men op duidelijkheid van het Rijk. „Het is lastig om grip te krijgen.”
Provinciale StatenverkiezingenMet Caroline van der Plas op campagne. ‘Kom je met mij een slotdebatje doen, Mark?’Met maar één zetel in de Tweede Kamer domineert BBB de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. ‘Maar waar stém ik op?’ vraagt een Urker visser aan Caroline van der Plas. NRC volgde haar campagne.
VerkiezingsdebatRegeringspartijen mijden confrontatie in Radio 1-debatHoewel er zeker onenigheid binnen de coalitiepartijen is, maakten VVD, D66, CDA en ChristenUnie het elkaar in het Radio 1-debat niet moeilijk.
HoutkapHele bossen worden gekapt – en toch heet dat hout ‘duurzaam’In de keuringsindustrie voor hout worden vele miljarden verdiend. Maar er gaat veel mis. Fout hout heet vaak toch ‘duurzaam’.
RecensieCoole computernerds en digitale speurneuzen in een spannend boek over cryptocurrencyTracers in the Dark laat zien hoe digitale rechercheurs jagen op cybercriminelen door de blockchain na te speuren. Techjournalist Andy Greenberg maakt de computernerds cool.
Interview Adviesbureaus‘Stop met uitbesteden van overheidstaken aan consultants’Voor haar nieuwste boek The Big Con verdiepte econoom Mariana Mazzucato zich in de macht van adviesbureaus. „Uitgeholde, risicoaverse en geïnfantiliseerde overheden” zijn afhankelijk geraakt van grote internationale adviesfirma’s.
ColumnWaarom we humor op het werk echt wat serieuzer moeten nemenOp een werkdag stressen we meer en lachen we minder dan wanneer we vrij zijn. Werk is een serieuze aangelegenheid voor veel mensen. Terwijl onderzoek laat zien dat humor tussen collega’s juist heel goed werkt.
Spitsuur‘Van nature zijn we gewoon harde werkers’Rik en Maria Breur werken samen honderd uur per week, hebben twee pubers en zijn volop betrokken bij de lokale basketbalclub. „Ik denk dat wij het staartje zijn van een generatie waarin fulltime werken heel normaal was.”
AsielzoekersVelsen-Noord mag stemmen over asielzoekersschip: ‘Moeten wij die arme stakkers nu wegsturen?’In Velsen-Noord is de keuze of de opvang met duizend asielzoekers mag blijven aan de inwoners overgelaten. „Er is ons beloofd dat het écht maar voor een half jaar zou zijn.”
BankbiljettenNigeriaans Hooggerechtshof zet streep door nairawissel, oude biljetten nog tot einde jaar geldigVorig jaar besloot de Centrale Bank in Nigeria om nieuwe briefjes van de Nigeriaanse naira te produceren. Het oude briefgeld werd ongeldig verklaard, alleen bleken er niet genoeg biljetten in omloop te zijn, wat tot veel problemen leidde.
AutosportDe Formule 1 begint aan een nieuw, lang seizoen – met twee Nederlandse coureursDe Formule 1 gaat zondag van start met de Grote Prijs van Bahrein, de eerste van 23 races. Max Verstappen is de favoriet voor de titel, terwijl Nyck de Vries voor het eerst een heel seizoen rijdt.
Zzp’ersDe zzp’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijsLang werden zzp’ers gezien als slachtoffers van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Nu krijgen zelfstandigen in de zorg en het onderwijs schuine blikken.
Interview Hussaini Abdu | Verkiezingswaarnemer‘De kiescommissie heeft de Nigerianen in de steek gelaten’De uitslag van de verkiezingen in Nigeria komt overeen met de observaties van de vierduizend waarnemers van Yiaga Africa. Toch erkent deze ngo de uitslag niet. Bestuursvoorzitter Abdu: „Het gaat om het proces. En dat heeft gefaald.”
Opinie RechtsstaatWie verplichtende maatregelen wil, moet letten op minderhedenDat organisaties die via de rechter klimaatbeleid willen afdwingen aan strenge eisen moeten voldoen, is juist rechtsstatelijk, betoogt Paul Frissen.
Reportage MigrantenEen week na de scheepsramp: 'Er kwam helemaal niemand om te helpen'De scheepsramp voor de kust van Calabrië was de grootste in jaren. Hulp kwam te laat, er zijn 68 doden en 30 vermisten. In Italië woedt een fel debat: was deze tragedie te voorkomen geweest?
Green Bond standardEuropese Unie legt als eerste criteria vast voor groene obligatiesDe EU heeft als eerste regels vastgelegd voor groene obligaties. Onomstreden is de deal niet: gas en kernenergie zijn ook ‘groen’.
Profiel Chan SantokhiDe ‘Sheriff’ van Suriname die te veel van de macht houdtChan Santokhi werd na zijn verkiezing als president onthaald als ‘redder van Suriname’, maar inmiddels overheerst teleurstelling.
Karl GuhaDe nieuwe president-commissaris van ING heeft in ieder geval ervaring met bonusrellenKarl Guha is voorgedragen als nieuwe president-commissaris van ING. De Nederlands-Indiase topman begrijpt een bankbalans in alle finesses.
BassistPulp-bassist Steve Mackey overledenPulp-bassist Steve Mackey (56) is overleden. Hij was sinds 1989 bassist van de britpopband Pulp en maakte hun grootste succes mee, maar bij de onlangs aangekondigde reünieconcerten zou hij niet meer meespelen.
Column Marijn de VriesPestenHet werkt je hele leven door als je op jonge leeftijd leert dat je er niet mag zijn zoals je bent. Schaatser Antoinette Rijpma-de Jong vindt het belangrijk te laten zien dat je ook als je ooit gepest werd kunt opgroeien tot een sterk mens.
OmbudsmanIllegaal was zijn handelen niet, maar voor EU-politici gelden ook andere maatstavenVorige maand stond de Poolse Europarlementariër Sikorski in NRC, in een verhaal over de kwetsbaarheid van het Europees Parlement voor beïnvloeding van buitenaf. Werd hem door dit artikel onrecht aangedaan?
1951-2023Journalist Jos Heymans op 72-jarige leeftijd overledenJos Heymans was sinds 1995 parlementair verslaggever bij RTL Nieuws. Hij overleed op donderdag 2 maart na een kort ziektebed.
Recensie kinderboekenWaarom ontbreken bij deze Koning Arthur-hervertelling de oorspronkelijke illustraties?Koning Arthur-verhalen zijn in potentie zeer aantrekkelijk voor bewerkingen voor kinderen. Maar deze hervertelling is door de vele personages en stugge formuleringen minder meeslepend dan je zou hopen.
WinterdroogteOok in de winter wordt Frankrijk geteisterd door droogte, 'alle seinen staan op rood'Frankrijk en zijn buurlanden kampen deze winter met aanhoudende droogte, terwijl dit seizoen juist de ‘oplaadperiode’ moet zijn voor een droge zomer.
KansspelenKansspelautoriteit deelt hoogste boete ooit uit: ruim 12 miljoen euro voor illegaal casinoDe boetes besloegen samen meer dan meer dan 25 miljoen euro. Alle vijf werden ze uitgedeeld omdat de bedrijven zonder vergunning online kansspelen aanboden, en speelden verzwarende omstandigheden mee.
Rubriek Mijn toekomst‘Ontwikkeling van kinderen gaat over veel meer dan cijferlijstjes’Maha Marzafi (32) schreef een boekje over het Nederlandse onderwijs. Ze wil bijdragen aan zo goed mogelijk onderwijs voor kinderen van buitenlandse ouders in Nederland.
Mislukte foto’sSatellieten verpesten steeds vaker het uitzicht van ruimtetelescoop HubbleSatellieten laten strepen achter op de foto’s van ruimtetelescopen. Hoe meer het er worden, hoe minder foto’s bruikbaar zijn.
Reportage Rechtszaak‘Ik mikte helemaal niet in zijn been. Ik wou in zijn nek doen’, zei Promes in een afgeluisterd telefoongesprek„Ook al zal zijn voetbalcarrière hieronder lijden: alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf doet recht aan wat hij heeft gedaan”, stelde de officier van justitie in de zaak tegen voetballer Quincy Promes.
Superyacht builders close their eyes to illegal teak tradeEuropean regulations are making it increasingly difficult to import teak from Myanmar. The voyage of a batch of wood destined for a Dutch superyacht shows how traders are circumventing the restrictions.
CartoonsOp de Middellandse Zee is de dood overalRedacteur Lotfi El Hamidi verzamelt cartoons van over de hele wereld.
Opinie ArbeidsmarktDeeltijdkampioen? We werken gewoon de hele weekWie kinderen wast, voor een naaste zorgt die slecht ter been is, of gratis het huis schoonmaakt, is óók aan het werk, vindt Lynn Berger.
Column In EuropaOrbáns cynische, politieke dansje met de NAVOHongarije profiteert dubbel van het NAVO- en EU-lidmaatschap: het krijgt er geld en veiligheid voor terug, en het profileert zich door vaak dwars te liggen.
EconomieRedt de inflatie de Nederlandse recordschulden?Hoge inflatie laat schulden wereldwijd wegsmelten. Ooit komt de afrekening, maar is die voor de schuldenaren of de schuldeisers?
RecensieDrama achter de schermenEen paar jaar geleden kreeg radioheld Stef Visjager (Parelradio) de eer om De Nationale Opera te volgen tijdens de voorbereidingen van een opera van Willem Jeths: Ritratto.
Interview Julia Bullock, ZangeresSopraan Julia Bullock: ‘Ik maak muziek om te bevrijden, niet om te beperken’Sopraan Julia Bullock belicht in ‘Perle Noire’ het leven van de roemruchte zangeres en danseres Joséphine Baker. Talloze draden van de geschiedenis verbinden beide vrouwen. „Ik zal de parallellen in onze levens niet ontkennen.”
Ode aan Wayne ShorterDe sax was voor Wayne Shorter een kwast waarmee hij kleuren bleef mengenJazzfanaat Wilfried de Jong blikt terug op het leven en de muziek van saxofonist Wayne Shorter, die donderdag overleed. „Hij maakte muziek om bij te gissen.”
AlbumrecensiesDe opvallendste albums van de week: Weval, Slowthai en Ella van Poucke met Caspar VosElke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn de moeite waard in week 10? Cécile van Wijnsberge hoort hoe Weval terug is bij de kern, en Toef Jaeger hoort op het nieuwe album van Véronique Gens de perfecte tekstbewerking van Jean Cocteau door Francis Poulenc.
LuchtvaartLuchtvaartmaatschappijen klagen overheid aan vanwege krimpplannen Schiphol: ‘Onnodig en schadelijk’KLM, Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI vinden dat er door de overheid onvoldoende gekeken is naar alternatieven voor krimp.
Recensie pop jazz worldNa tien jaar is Weval terug bij de kernHet is al tien jaar geleden dat we Weval leerden kennen: het Amsterdamse duo, bestaande uit producers Merijn Scholte Albers en Harm Coolen, bracht in 2013 de eerste ep Half Age…
In BeeldEen maand na de aardbevingen: een foto-eerbetoon aan hen die het niet overleefdenEen maand na de aardbeving in Turkije duiken op allerlei plekken foto's op. Een eerbetoon aan de mensen die het natuurgeweld niet overleefden.
VoetballerPSG-voetballer Hakimi aangeklaagd voor verkrachtingEen 24-jarige vrouw vertelde de politie dat de Marokkaans-Spaanse profvoetballer Hakimi haar in zijn huis uitnodigde, waar hij haar zou hebben verkracht.
Rechtszaak HouellebecqHouellebecq verliest rechtszaak over seksfilm KIRACNa seksscènes opgenomen te hebben met het Nederlandse kunstcollectief KIRAC probeerde de Franse sterauteur Michel Houellebecq de verspreiding van een seksfilm met hemzelf in de hoofdrol te voorkomen. Dat is vooralsnog mislukt, bleek vrijdag in de Parijse rechtbank.
Recensie klassiekVan Poucke, Vos en Baar werpen zich zonder angst op RachmaninovEen muzikale inval voelt soms als een bloem die uit het niets in je opbloeit, zegt de Oekraïense componist Maxim Shalygin over het ontroerende Tristissima, dat hij maakte voor…
SoortkillStop met biten! Laat je inspirerenSmibologie is de leer van vrije geesten uit de Smib (ook wel bekend als de Bijlmer). Deze week laat Prof. Soortkill zijn licht schijnen op: Biten
VerwilderingDe Wilde Tuin: één jaar één vierkante meter wildernisZo'n 8.500 mensen deden afgelopen jaar mee aan het project De Wilde Tuin. Deelnemers lieten op hun balkon of in hun tuin een vierkante meter met opzet verwilderen, om te zien wat dat deed met de natuur én met henzelf.
Recensie pop jazz worldMidden in alle waanzin vindt Slowthai zichzelf„I’ve been lacking motivation, I need an innervention”, hijgt Slowthai in de openingsmaten van zijn derde album UGLY – acroniem voor ‘U Gotta Love Yourself’.
StrafzaakOM eist twee jaar cel tegen Quincy Promes, verdenkt hem van zware mishandelingPromes, speler van Spartak Moskou, was vrijdag niet aanwezig bij de zaak, die draait om een ruzie tussen de speler en zijn neef in de zomer van 2020.
SpitsLuuk de Jong stopt als speler van het Nederlands elftalDe Jong kwam 39 keer uit voor Oranje, het vaakst als invaller (31 keer). Vanwege zijn lengte en kopkracht deden trainers vaak een beroep op hem om een doelpunt in de slotfase te forceren.
Recensie klassiekDe perfecte wanhoop bij Véronique Gens’ La Voix HumaineHoe zeg je ‘Hallo’? Dat is een belangrijke vraag bij Jean Cocteaus La Voix Humaine, de monoloog die hij in 1928 schreef, en die Francis Poulenc dertig jaar later op muziek zette.
De wilde tuin‘Binnen die vierkante meter krioelt het van het leven’Een jaar lang lieten NRC-lezers de natuur op een klein stukje in hun tuin of op hun balkon de vrije loop. Wat leverde dat op? „Iets laten verruigen, dat is een enorme mentale stap.”
Recensie pop jazz worldSuperdirecte garagerock van Ron Gallo herbergt diepe emotiesAls garagerocker uit Philadelphia koos krullenbol Ron Gallo niet de weldadig kabbelende weg van zijn stadgenoot Kurt Vile.
Opinie VerkiezingenIk ben nog nooit zo trots geweest op mijn mede-NigerianenOok Nigerianen willen een werkende democratie. De internationale gemeenschap kan op dit cruciale moment de blik niet afwenden, schrijft Chimamanda Ngozi Adichie.
Interview Henk Eleveld | farmaceutisch adviseurSpeciaal beleid dat medicijnkosten moest drukken, zorgt nu mogelijk voor tekorten. Werkt het systeem nog?De medicijntekorten lopen op, en dat zou komen door het zogenoemde preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Maar dat beleid bespaart jaarlijks wel honderden miljoenen euro’s aan zorgkosten, aldus een van de bedenkers.
Rubriek FocusSophie Straat over mannen: ‘Niet alle mannen zijn kut. Maar ze nemen veel plek in’Mannen komen er niet goed af op het album ‘Smartlap is niet dood’ van zangeres Sophie Straat. Ze bemoeien zich overal mee en nemen veel plek in. Muziek is haar wapen tegen seksisme.
Het debat in Limburg‘Big Pig City’ middenin de stikstofcrisisIn het kader van de stikstofmaatregelen wil het Rijk piekbelasters uitkopen. Een flinke uitbreiding van een varkenshouderij in Limburg wekt daarom verbazing, ziet Paul van der Steen.
Wit-RuslandNobelprijslaureaat Bialiatski veroordeeld tot 10 jaar cel in ‘beschamend voorwendsel’ van een procesVolgens mensenrechtenorganisaties worden rond de 1.500 politieke verdachten vastgehouden in Wit-Rusland. Na de ‘frauduleuze’ herverkiezing van president Loekasjenko in 2020 werden velen van hen opgepakt.
Opinie MuseaVermeer is geen fastfood, stop met blockbustersDe amechtige carrousel van kortlopende exposities is niet in het belang van het publiek en de kunst, schrijft Renée Steenbergen. Er zijn alternatieven.
LiveblogOekraïne spreekt van ‘kritieke situatie’ in BachmoetRussische en Oekraïense strijdkrachten zijn vrijdag nog altijd verwikkeld in de strijd om de oostelijke frontstad Bachmoet.
OnderdrukkingVN-onderzoekers: Nicaraguaanse regering schendt mensenrechten, creëert ‘klimaat van vervolging’Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat het regime van de Nicaraguaanse president Ortega zich systematisch schuldig maakt aan onder meer standrechtelijke executies, willekeurige arrestaties, marteling en belemmering van de rechtsgang.
Tv-recensieIn 'Wagner: Poetins schaduwleger' zie je hoe escalatie eruitzietTwee documentaires over Rusland op de woensdagavond. In Putin and the West spreekt de oud-president van Litouwen klare taal: dat er nu een oorlog woedt in Oekraïne, is de schuld van de EU. En in Wagner: Poetins schaduwleger zie je Marat Gabidulin, die zich als ex-huurmoordenaar aansloot bij de militie.
MedicijnAnders denken over alzheimer: is de eiwitklont de oorzaak of is er meer?Een nieuw middel in de VS tegen alzheimer biedt hoop, maar werkt nauwelijks. Zullen er ooit medicijnen tegen de ziekte komen?
ExotenLangzaam maar gestaag rukt de halsbandparkiet op, kilometer voor kilometerCulinair journalist Joël Broekaert trekt de velden in met experts om te zien wat er te doen is tegen invasieve exoten. Het eindigt altijd in de keuken.
UitvaartEen lichaam na de dood oplossen is milieuvriendelijker dan cremeren of begravenVoorlopig mag het alleen met huisdieren: na de dood het lichaam oplossen. Resomeren is een milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging.
In beeldKunstmatig bestuifrobotje vliegt als paardenbloempluis door de luchtWekelijks een opmerkelijk beeld van een wetenschappelijke gebeurtenis. Deze week: een robot vliegt in de wind.
Jong GeleerdBioloog Manon de Visser heeft ‘een voorliefde voor slijmerige beesten’Bioloog Manon de Visser wil een stem zijn voor inheemse dieren en voor onderschatte dieren. „Erbij horen is overrated.”
DemocratieCambodjaanse oud-oppositieleider krijgt 27 jaar huisarrest, vier maanden voor nieuwe verkiezingenDe Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha werd in 2017 gearresteerd. De rechter veroordeelt hem voor samenzwering met de Verenigde Staten om de regering van Hun Sen omver te werpen, wiens Volkspartij al 38 jaar aan de macht is.
PodcastMarx zag een monster met een ziel - met Esther-Mirjam SentWaarom bleef Karl Marx voorspelde revolutie uit? Hij werd, onder meer, gedwarsboomd door de verzorgingsstaat, vertelt Esther-Mirjam Sent.
PodcastHalen de verkiezingen de stikstofplannen van Rutte-IV overhoop?Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij stikstof een belangrijk thema is.
Column Michel KerresPoetins oorlog nieuwe splijtzwam China en VSDe oorlog voedt het wantrouwen tussen China en de VS, ziet Michel Kerres. Hoe is het met hún strijd?
Column Frits AbrahamsDe kilte van Highsmith Onlangs was op NPO 2 een documentaire te zien over de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith (1921 – 1995).
InhetmiddenIn het middenHorizontaal: 1. Met alle __ 5. Escobar of Casals 9. Vraag van een spook 10. Nicolai of Khalifa 11. Niet alleen 12. Frans van Zoest van DI-RECT 14.
SudokuSudokuPlaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
commentaarNieuwe president Nigeria kan niet om sterke oppositie heen Nigeria is met meer dan 200 miljoen inwoners het volkrijkste land van Afrika, de nationale economie is de grootste van het continent.
Column Kiza MagendaneEen stappenplan tegen de zeurende activistenStel je eens voor dat je tot de financiële en politieke elite van een land behoort. Verschillende actiegroepen doen er alles aan om jou van de troon te stoten. Hoe kun je jezelf beschermen?
IkjeSpuitjesNa maanden twijfelen maak ik (45) een afspraak bij een botoxkliniek. „Alleen mijn voorhoofd een beetje, het moet niet opvallen”, zeg ik tegen de arts, die lijkt op Ken uit…
Column Christiaan WeijtsIdyllisch dieseltreintjeNu de Arrivatreinen staken, oogt het stationnetje van Cuijk nog romantischer. Fraai gebouw, uit de late negentiende eeuw. Jammer alleen dat ook het treinverkeer in die tijd is blijven steken.
Podcast AfrikaHet Uur met correspondent Afrika Koert LindijerIn 1983 verhuisde NRC-correspondent Koert Lindijer naar Nairobi. Het werd zijn thuis. Pieter van der Wielen spreekt hem over 40 jaar correspondentschap in een continent dat verre van verloren is.
Grensoverschrijdend gedragOud-voorzitter van politiebond ACP terecht ontslagen wegens grensoverschrijdend gedragDe politievakbond ACP ontsloeg voorzitter Gerrit van de Kamp vorig jaar na meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Volgens de rechter was dat terecht.
StatenverkiezingenLimburg één provincie? Mook en Middelaar is wel erg ver wegDe langwerpige vorm van Limburg zorgt voor wrevel in de politiek van die provincie. In Noord-Limburg is het gouvernement in Maastricht ver weg. Andersom geldt hetzelfde.
CorruptieschandaalNederland betaalde verdachte stichting in corruptieschandaal Europees ParlementNederland heeft een stichting gefinancierd die mogelijk een rol speelt in het corruptieschandaal rond het Europees Parlement.
Grensoverschrijdend gedragTurncoach Wevers ook in hoger beroep vrijgesprokenHet Instituut Sportrechtspraak heeft turncoach Vincent Wevers ook in hoger beroep vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Remco Boer, directeur van turnbond KNGU, is er „heel teleurgesteld” over.
Spaanse MultinationalSpaans bouwbedrijf Ferrovial wil naar Nederland verhuizen. Vier vragen en antwoordenHet Spaanse Ferrovial valt voor de gunstige wet- en regelgeving in Nederland. Madrid reageert furieus op de verhuisplannen.
Reportage ErfgoedHoe de krakkemikkige boerderij uit Hollands Hoop de omgeving verdeeltDe Groningse boerderij Hoog Hammen, bekend uit de tv-serie Hollands Hoop, is de inzet van een felle strijd. Het historisch interieur is vernield.
Necrologie (1933 - 2023)Saxofonist Wayne Shorter was een vernieuwer in de jazzHet belang van saxofonist Wayne Shorter voor Miles Davis is moeilijk te overschatten. Op subtiele wijze voegde hij funk toe aan jazz, een combinatie die hij later met Weather Report zou vervolmaken.
Reportage Westelijke JordaanoeverPalestijns dorp Huwara getraumatiseerd door aanval kolonisten: ‘Niemand verdedigt ons, we staan er alleen voor’Nooit eerder werd een Palestijnse plaats op zo’n grote schaal aangevallen door kolonisten als Huwara op de Westelijke Jordaanoever, afgelopen zondag. Drie dagen na de ‘pogrom’ heerst er nog een gespannen rust. „Ik dacht dat dit het laatste oordeel was.”
SchaatsenHet ‘kleine broertje’ van Shani Davis is in alles snelJordan Stolz (18) won als junior vijf keer WK-goud. De Amerikaan is ook bij de WK afstanden een kanshebber. „Zijn potentieel is oneindig.”
Interview Iva Bicanic‘Na The Voice is de aandacht voor seksuele intimidatie gebleven’„De leeftijdsgroep tussen de 14 en 24 jaar heeft het grootste risico op het meemaken van seksueel geweld”, zegt Iva Bicanic, directeur-bestuurder van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld, in een gesprek over het toegenomen aantal meldingen.
Nationaal VolkscongresJongeren die China willen verlaten: ‘Ik moet nu mijn kans pakken, anders kom ik hier misschien nooit meer weg’De invloed van de Communistische Partij op persoonlijke levens in China wordt steeds groter. „Hier bepaalt de Partij waar je wel of niet van mag houden.”
SchaatsenRoest wint 5.000 meter bij WK afstanden en heeft individuele titel eindelijk binnenDe gouden medaille van Roest is de honderdste voor Nederland in de WK-geschiedenis. Eerder op de avond moest Irene Schouten genoegen nemen met zilver op de 3.000 meter.
Analyse Seksuele misleidingStrafbare verkrachting of laakbare misleiding: stealthing stelt juristen op de proefStiekem het condoom afdoen interpreteren als ‘geweld’ en dus verkrachting vraagt juridische creativiteit. Maar het is niet onmogelijk.
Column Marcel van RoosmalenOnuitroeibaarDe verkiezingscampagne is echt begonnen, erg prettig dat het CDA volkomen lijkt te zijn verdwenen. Misschien bestaan ze nog wel, maar het lukt ze in ieder geval bijna niet meer…
PaleontologieMigratiegolven in de laatste Europese IJstijdTijdens de laatste IJstijd veranderde de bevolking van Europa nogal eens van samenstelling. De cultuur veranderde niet altijd mee.
In BeeldDe indrukwekkendste foto’s van de maandDe fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
schakenEven de kluts kwijtHet WR-toernooi in Düsseldorf waarover ik vorige week schreef, is gewonnen door Levon Aronian. Hij zei dat hij goed speelde omdat hij gelukkig was.
EK indoorDe 400 meter van Femke Bol: met de hoogste snelheid door de krapste bochtWereldrecordhoudster Femke Bol is bij de EK indoor favoriet op de 400 meter, een lastig onderdeel. „Alsof je de bocht uitvliegt.”
Analyse Internationaal overlegMinisters Lavrov en Blinken spreken elkaar in India, eerste ontmoeting sinds invasieVoorzitter India wil de G20 aangrijpen voor een ‘nieuw multilateralisme’. Toch stond een vergadering van buitenlandministers in New Delhi in het teken van de oude rivaliteit tussen de VS en Rusland.
Energietransitie VSPresident Biden moet knoop doorhakken over olielicentie: breekt hij zijn ‘groene’ verkiezingsbelofte?Joe Biden beloofde om als president geen nieuwe olie- en gaswinning op federaal land toe staan. Houdt die belofte gestand in Alaska?
Manchester ArenaBritse inlichtingendienst miste kans om zelfmoordaanslag te voorkomen bij concert Ariana GrandeDe Britse inlichtingendienst heeft steken laten vallen in de maanden voorafgaand aan de bomaanslag in de Manchester Arena in 2017, waar de Amerikaanse zangeres Ariana Grande optrad.
Recensie Knut HamsunBij Knut Hamsun is het tastend zoeken naar een overzichtelijk levenIn deze latere roman overheersen nog altijd zijn onweerstaanbare personages, die de hoofdzaken des levens maar bijzaken lijken te vinden en vooral waarde hechten aan dat wat niemand interesseert.
StakingZiekenhuispersoneel staakt op 16 maart, spoedeisende zorg gaat wel doorDe stakende ziekenhuismedewerkers willen een loonsverhoging van 10 procent plus 100 euro, ter compensatie van de hoge inflatie. Ook moet de werkdruk structureel omlaag.
Interview FactcheckerJo Hedwig Teeuwisse jaagt op nepgeschiedenis: ‘Het kan gevaarlijk zijn’Jo Hedwig Teeuwisse leeft en kleedt zich alsof het de jaren dertig is. Behalve als zij haar laptop open klapt. Dan maakt ze overuren als ‘Fake History Hunter’, met 216.000 Twittervolgers.
Recensie Antropoloog David GraeberVrijheid, gelijkheid, piraterijDe Verlichting werd niet geboren in Europese salons, maar aan boord van piratenschepen. Tot dat opzienbarende vermoeden komt antropoloog David Graeber in een postuum verschenen boek.
MedicijnverspillingOngebruikte medicijnen worden vaak vernietigd. Dat moet anders, zeggen huisartsen en apothekersNederland vernietigt elk jaar voor minstens 100 miljoen euro ongebruikte medicijnen. Dat is niet meer uit te leggen in deze tijd van tekorten en duurzaamheid, vinden huisartsen en apothekers.
DierenfilosofieDierenrecht: wat filosofie niet lukt, kan technologie wel verhelpenFilosofe Martha Nussbaum past haar bekende denkwijze toe op dieren – met resultaten die niet altijd overtuigen.
LoyaltybrancheOprichter Robert van der Wallen koopt BrandLoyalty terugDe oprichter van BrandLoyalty verkocht dit bedrijf in 2016 en begon daarna een concurrent. Nu koopt hij het kwakkelende BrandLoyalty terug.
VogelsAls de dieren rechten hadden gehad, dan zou de bio-industrie niet bestaanWie de wereld probeert te zien door de ogen van vogels, ziet oneindig veel leed. Dat blijkt uit twee verontrustende boeken.
NatuurGedraag je als een korstmos: doe rustig aan en sta open voor samenwerkingHet nederige korstmos staat ineens vol in de schijnwerpers: tentoonstellingen, protestmarsen, boeken. Wat valt er te leren van deze anti-helden van de natuur?
Recensie Chip WarZonder chips is een moderne oorlog niet te winnenChris Miller beschrijft de opkomst van de halfgeleider. Een cruciaal onderdeel van broodroosters, iPhones en oorlogstuig, met grote geopolitieke implicaties.
RechtspraakTot dertig jaar veroordeelde Sergio K. alsnog vrijgesproken van moord op Sven PrinsK. zat al vijf jaar, twee maanden en elf dagen vast voor de moord op Sven Prins in september 2015.
Recensie Eshkol NevoDeze Israëlische schrijver ontrafelt als geen ander het geheim van het leven en de liefdeIn drie verhalen laat deze Israëlische schrijver zien hoe ongrijpbare menselijke gevoelens tot verwarring binnen een liefdesrelatie kunnen leiden.
RuslandDe Russische burgeroorlog: een aaneenschakeling van verschrikkingenDe burgeroorlog tussen de ‘Roden’ en de ‘Witten’ die na de Russische revolutie uitbrak, werd deels uitgevochten in de regio waar het nu oorlog is. Ook toen al werd de strijd gekenmerkt door incompetente officieren en ongekende wreedheden.
Recensie Amor TowlesMet twee ontsnapte criminelen in het Amerika van de jaren vijftig op jacht naar fortuinZijn derde roman is een enerverende road novel over het Amerika van de jaren vijftig, waarin de bonte personages zeer tot de verbeelding spelen.
Fotoserie TurkijeIn Iskenderun worden slachtoffers van de aardbeving opgevangen in omgebouwde treinenIn het Turkse Iskenderun, dat in de provincie Hatay ligt, werden veel mensen dakloos als gevolg van de aardbevingen. Om de vele slachtoffers van een dak boven hun hoofd te voorzien, zijn treinen in de industriestad omgebouwd tot opvanglocaties.
De laatste bladzijdeMelvyn Krauss (1938-2023) hield zelden stil hoe hij ergens over dachtMelvyn Krauss wist altijd precies wat er speelde op monetair gebied. De publicist belde graag met ieder die er toe deed, en zij met hem.
De bandbusPrrrrrrr… met de sax op de brommerDagenlang onderweg op vaak onmogelijke uren; de bandbus is het privéterrein van muzikanten. Fotograaf Michiel Bles en journalist Leendert van der Valk bekijken de biotoop van bands on the road. Vandaag: de brommer van Chris Corstens.
FilosofieDieren zijn geen willoze wezens. Dus wat zijn eigenlijk hun rechten?Het nadenken over het welzijn van dieren bevindt zich in een stroomversnelling. Niet alleen de mens, maar elk dier is een politiek wezen – met alle bijbehorende belangen, rechten en plichten.
Recensie Julia DeckIn het kasteel heeft iedereen zijn frustraties, een duister vorig leven of dubieuze ambitiesIn haar geslaagde satirische roman over de crisis in de Franse maatschappij staat puissant rijk naast straatarm, onschuld naast doortraptheid, de beroemdheid naast de onzichtbare.
Voedsel en veranderingEen krekel wil net zo min in een burger als een varkenUit voorzorg worden insecten gekweekt alsof ze pijn ervaren. Als dat zo is, weegt het leven van een insect dan net zo zwaar als dat van een koe?
Reportage Salon de l’AgricultureVarkens aaien en hamblokjes eten op de Parijse boerenbeursOp de jaarlijkse boerenbeurs in Parijs tonen agrariërs uit het hele land hun producten en dieren. „Het boerenleven wordt geromantiseerd.”
Reportage LandbouwDe Spaanse boer die nog bloemkolen kan leveren, heeft goud in handenDoor weersomstandigheden, inflatie en werkdruk leveren Spaanse boeren soms minder groente aan Noord-Europeanen, die dat in de supermarkt aan de prijzen merken.
TreinrampOv-staking en protesten in Griekenland na dodelijke treinramp, regering zoekt naar verklaringTussen de verkoolde wrakstukken van de twee treinen die dinsdagavond frontaal op elkaar botsten zijn inmiddels al 46 doden geïdentificeerd. Tien mensen moeten nog worden gevonden.
LiveblogKort gesprek tussen Blinken en Lavrov tijdens G20-conferentieDe Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en Sergej Lavrov hebben elkaar donderdag kort gesproken tijdens de G20-conferentie in India.
Analyse OscarnominatiesZijn de Oscars een ‘old white girls network’ geworden?Op 12 maart worden de Oscars voor de 95ste keer uitgereikt. De hashtag #OscarsSoWhite is weer terug, nu slechts één zwarte actrice is genomineerd.
LiveblogRusland beschuldigt Oekraïense ‘saboteurs’ van aanval op Russisch grondgebied, maar Oekraïne ontkentHet Kremlin heeft „enkele tientallen Oekraïense saboteurs” donderdag zonder bewijs beschuldigd van een „terroristische aanval” op dorpjes in de West-Russische regio Brjansk…
KlachtenMysterieus Havanasyndroom niet veroorzaakt door vijandige krachten, zeggen Amerikaanse autoriteitenGehoorverlies, misselijkheid en vreemde geluiden: vanaf 2016 ervaren sommige Amerikaanse diplomaten onverklaarbare symptomen. Lang werd Rusland verdacht bevonden.
Boeken top tienDe tien best verkochte boeken van week 9De NRC Boeken top 10 is gebaseerd op de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.
InterviewDirigent en sopraan Barbara Hannigan: ‘Ik wil vrij zijn’Musicus Barbara Hannigan (51) voelt zich het fijnst op ongebaande paden. Ze begon als klassiek sopraan en ontwikkelde zich na haar 35ste als dirigent. „Het risico is mijn comfortzone.”
TurnwereldTurncoach Wevers ook in hoger beroep tuchtzaak vrijgesproken van grensoverschrijdend gedragDe voormalige bondscoach werd door twaalf (oud-)turnsters beschuldigd van onder meer fysieke mishandeling, het negeren van blessures en machtsmisbruik.
Reportage DrugsgeweldTulum werd overgenomen door westers partypubliek - nu woedt ook daar de Mexicaanse drugsoorlogToeristen uit de VS en Europa omarmden een Mexicaans vissersdorp als feestbestemming. Het narcogeweld volgde.
Column Michel KrielaarsEen Oekraïense identiteit gebaseerd op geschiedvervalsing is besmet en gevaarlijkGeen land heeft zo’n complexe geschiedenis als Oekraïne. Dan weer maakte het deel uit van een groot rijk, dan weer was het onafhankelijk.
Astrid H. RoemerDe grimmige kracht van de ontwortelingOok in haar nieuwe roman draait alles om de vraag of je aan je afkomst kunt ontkomen. Deze keer vertelt ze haar verhaal vanuit meerdere perspectieven.
Opinie StatenverkiezingenProvinciale tegenmacht is juist nu relevantHet zijn de provincies waar de nationale impasse over alle grote thema's kan worden vlot getrokken. Dat maakt deze verkiezingen de moeite waard, schrijft Menno Hurenkamp.
Interview Jan van EschJan van Esch maakt kunst over afgedankte kleding: ‘Ik ben langer met een kledingstuk bezig dan dat het is gedragen’Kunstenaar Jan van Esch maakt tekeningen van en doet performances met afgedankte kledingstukken – rites de passage die ze weer waardevol maken.
LiveblogScholz: Duitsland met andere landen in gesprek over veiligheidsgaranties aan OekraïneDuitsland voert met zijn „partners” gesprekken over toekomstige veiligheidsgaranties aan Oekraïne. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz donderdag gezegd in de Bondsdag, tijdens…
InterviewOntwerper Lucas Ossendrijver: ‘In de mode loopt het altijd slecht af’Lucas Ossendrijver (53) was hoofdontwerper van de mannenlijn van Lanvin, nu maakt hij capsulecollecties voor Theory. Wat hij leerde in het leven: er is niks mis met een negen-tot-vijfmentaliteit en een uniform hebben is bevrijdend.
Ribbens geeft doorEen art-nouveau spreukenbord van Chris van der HoefElke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Dit keer een spreukenbord van Chris van der Hoef.
ReportageOnder de radar, maar overal: het succes van CarharttCarhartt heeft een unieke positie. Werkkleding-klassieker én modefavoriet. Onder de radar én alomtegenwoordig. De geschiedenis van een, of liever gezegd twee merken.
Onweerstaanbaar‘Als ik naar mijn boeken kijk, voel ik me veilig’Van modeontwerper en beeldend kunstenaar Karim Adduchi (35) is nu handwerk te zien in het Amsterdam Museum. Boeken zijn het enige waaraan hij graag geld uitgeeft.
ModeSarah Neutkens poseert in nieuwe voorjaarsmode: ‘Mensen denken, als je modellenwerk doet, kun je geen serieuze componist zijn’Sarah Neutkens is componist, schrijver, kunstenaar, pianist. En model. In de studio van fotografenduo Blommers/Schumm poseert ze in ontwerpen die net zo uitgesproken zijn als zijzelf.
Interview TopmodelTopmodel Rianne van Rompaey: ‘Door pijn heen bijten hoort ook echt wel bij shows’Negen jaar geleden werd Rianne van Rompaey , vlak voor haar eindexamen, de internationale modewereld in gekatapulteerd. Dat was flink wennen, vertelt ze tegen NRC.
Wat wordt het?‘Lingerie is best funky op het moment’Ellen Hamers groeide op in de lingeriezaak van haar ouders en ziet dit voorjaar veel kleur.
Interview ExpositieMode-ontwerper Paul Smith: ‘Wildplakken zou Picasso geweldig hebben gevonden’De Britse modeontwerper Paul Smith stelde voor het Picasso Museum Parijs een expositie samen ter gelegenheid van het vijftigste sterfjaar van de kunstenaar.
Stijlfamilie‘Onze ouders zagen er vroeger belachelijk goed uit’Ziarah Janssen (32) is kunstenaar en actrice, haar zus Tisja (27) is kunstenaar. Ze werken samen onder de naam Sisters Janssen.
BeautycaseIedereen wil z’n tanden witter dan witstDe obsessie met witte tanden is heftiger dan ooit. Maar tanden horen helemaal niet wit te zijn, zegt de mondhygiënist.
Top-10Huilende moderedacteuren, blote piemels, extatisch spektakel – de tien belangrijkste modeshows sinds 1970Wat zijn de belangrijkste modeshows sinds 1970? De keuze van de Franse modecurator Alexandre Samson.
Column Sarah SluimerVanaf haar entree ben ik volledig door haar overdonderdIk heb een filmpje waarop Willem en ik in de auto zitten na de echo en hij zijn vader in Den Bosch belt om te vertellen dat hij zijn eerste kleindochter krijgt.
TV-recensieHet Songfestival-liedje is ‘een ode aan vallen en opstaan’, zei Cornald MaasHet Eurovisie Songfestival-liedje ‘Burning daylight’ gaat erover dat „we allemaal mens zijn”, zei Dion, van het duo Mia en Dion. „Als het niet goed gaat, ga dan voor iets beters en laat het oude achter je.” Dat is grofweg ook wat Dotan aan Cornald Maas openbaarde in Volle Zalen. „Ik moest vallen om te leren opstaan.”
PrijzenCBS: inflatie loopt voor het eerst in maanden weer opDe inflatie in februari was 8,0 procent, ten opzichte van 7,6 procent in januari. Daarmee komt een einde aan de neerwaartse trend die de inflatiecijfers hadden ingezet.
PodcastJeff Bezos, luxe jachten en een militair regime: de strijd om hout uit MyanmarMiljardairs als Jeff Bezos en Steven Spielberg laten hun luxe superjachten het liefst in Nederland bouwen.
Profiel pop jazz worldKun je niet tegen Waters’ ideeën? ‘Rot dan maar op’Rocklegende Roger Waters is nog niets van zijn tegendraadsheid verloren. Deze week werd zijn show in Frankfurt afgelast.
CultuurstrijdBlackRock te ‘woke’ voor rechts VSGrote Amerikaanse beleggers krijgen kritiek van Republikeinen omdat ze te veel bezig zouden zijn met het redden van de wereld en te weinig met geld verdienen voor hun klanten.
IkjeTeringKort geleden kwamen ons op straat twee jonge vrouwen tegemoet die met elkaar in gesprek waren en duidelijk veel plezier hadden.
Necrologie Just Fontaine (1933-2023)De speler van dertien goals op één WKFrankrijk eindigde op het WK voetbal van 1958 als derde. Vooral door de goals van aanvaller Just Fontaine. Hij overleed deze week.
SudokuSudokuPlaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
InhetmiddenIn het middenHorizontaal: 1. Gezochte figuur 5. Israëlische premier van Oekraïense herkomst 9. Medisch personeel 11. Auto-onderdeel 13. Uitgroeisel 14. Herbie Hanco*ck-hit in 1983 16.
Commentaar Long covidHoud oog voor degenen voor wie corona geen verleden tijd isOok in een endemische fase zijn er altijd kwetsbare mensen die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden. Het gaat om honderdduizenden mensen met onder meer diabetes, hartkwalen, zware astma, kanker en immuunziekten.
Column Aylin BilicEen anti-westerse mindset is pas gevaarlijk, niet een dubbel paspoortHet is weer tijd voor verkiezingen en dus zal de PVV ongetwijfeld wéér beginnen over de dubbele nationaliteit. Dat is een stokpaardje van PVV-leider Geert Wilders.
Column Ellen DeckwitzHoopMomenteel zit ik voor onderzoek in Amerika en gisterochtend werkte ik in de openbare bibliotheek van New York.
Column Sjoerd de JongTaal hervormen is ook je wereldbeeld herzienHij moest veel huilen bij het schrijven van dit boek, vertelde hij in Vrij Nederland, en dat is ook niet zo gek.
LandbouwDe uitstoot van boeren is sinds 1995 gedaald, maar de afgelopen jaren niet meerDe uitstoot van onder meer broeikasgassen en stikstof door de landbouw is sinds 1995 gedaald. Melkveehouderijen stootten in 2020 het meeste uit.
Seksueel geweldPolitie registreerde vorig jaar meer aanrandingen en verkrachtingen dan ooitDe toename in het aantal meldingen van verkrachting en aanranding kan komen doordat er meer aandacht voor was, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek is nog aan het uitzoeken of dat klopt.
Het nieuws van vrijdag 3 maart 2023 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.